Bilinçdışı Ne Demek?
Bilinçdışı, kişinin algılamadığı ve dolayısıyla kontrol etme yeteneğinin olmadığı psikolojik işleyişleri ifade eder. Kişinin algılamasının dışında olan ve kontrol edilemeyen duygu ve düşünceleri içerir. Bilinçdışı, insanın davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını etkileyen güçlü kuvvetlerdir.
Bilinçdışı, insanın düşünme, hissetme ve davranışlarını kontrol etme yeteneğinin dışındadır ve bu nedenle, insanın kararlarının etkisinde olmaz. Bu, kişinin kasıtlı olarak kontrol etme yeteneğinin olmadığı anlamına da gelir.
Bilinçdışının ana unsurları arasında, arka plan kültürel öğretiler, çocuklukta edinilen kalıplar, öğrenilmiş davranışlar, korkular ve olumlu ve olumsuz duygular yer almaktadır. Bu unsurlar, kontrol edilemeyen duyguların ve düşüncelerin oluşmasına neden olur. Kişi, bu unsurların etkisi altında kalmaz veya kontrol edemez.
Bilinçdışının en önemli özelliği, tüm oluşumların bilinçli olarak öğrenilmesine gerek kalmamasıdır. Bilinçdışı, insanın öznel algısını etkileyen kalıpların ve kültürel öğretilerin, çocuklukta edinilen deneyimlerin, olumlu ve olumsuz duyguların ve öğrenilmiş davranışların kaynağıdır.
Bilinçdışının işleyişinin anlaşılması, insanlara daha iyi kişisel kontrol sağlamalarına yardımcı olur. Bu, kişinin kendisine verdiği sözleri ve başarılı olmak için yaptığı çalışmaları kontrol etmesi gibi günlük yaşamda önemli bir rol oynar.
Bilinçdışı, insanların duygularının ve düşüncelerinin arka planını oluşturan güçlü bir etkendir. Kişinin algılamasının dışında olan ve kontrol edilemeyen duygu ve düşünceleri içerir. Bilinçdışı, insanın düşünme, hissetme ve davranışlarını kontrol etme yeteneğinin dışındadır ve bu nedenle, insanın kararlarının etkisinde olmaz.
Anahtar Kelimeler: Bilinçdışı, Düşünceler, Duygular, Kontrol, Algılama.