Defter saklama zorunluluğu kaç yıldır?
OR 962’den çeşitli değişikliklerle alınan TTK 68/I’ye göre, hesap tutmakla yükümlü olanlar ve bunların işi devam ettiren halefleri, defterleri son tescil tarihinden itibaren tutmak zorundadırlar; diğer hesap ve belgeleri ise tarihinden itibaren on yıl süreyle saklamak zorundadırlar.
Resmi belgeler kaç yıl saklanmalı?
Vergi Usul Kanunu’nun 256’ncı maddesinde, defter, belge ve diğer kayıtların 5 (beş) yıllık saklama süresi içinde yetkili makam ve görevlilerin talebi üzerine ibraz ve incelemeye sunulması gerektiği hükme bağlanmıştır.
Arşiv kayıtları kaç yıl saklanır?
Mükellefler arşiv malzemelerini bulundukları birimin arşivinde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza edebilirler.
Dosyalar kaç yıl saklanabilir?
Türk Ticaret Kanunu, defter ve belgelerin saklanma süresini 10 yıl olarak belirlemiştir. Defter ve belgelerin varlığı, açılabilecek herhangi bir ticari davada delil olarak önemlidir.
Sınıf defterleri arşivde kaç yıl saklanır?
S. MALZEME ARŞİVİNİN ADI VE SAKLANACAĞI SÜRE (YIL)4 Okuldaki Sınıf Karnesi – Sınırsız5 Okul, İl ve İlçe Sınıf Karnesi MEM – Sınırsız6 Okuldaki Karne Defteri – Sınırsız7 Okuldaki Ders Dışı Basılı Ders Defteri – Süresiz 130 satır daha
Gelen giden evrak defteri kaç yıl saklanır?
Malzeme saklama süresinin adı ve konusu. Kurum dışından gelen genelgeler (gündemden çıkarılanlar) 2 yıl – Gelen ve giden evrak kayıt defterleri 5 yıl 25 yıl Müdürlük veya Departmanlar Arası Koordinasyon Komitesi toplantı tutanakları 5 yıl – Kurum bilgi dosyası 5 yıl 10 yıl 65 satır daha
Hangi durumlarda kayıtlar 15 yıl saklanır?
MADDE 7 – (1) İşveren, ilgili mevzuatta belirlenen süreler saklı kalmak üzere; a) İşyerinde uygulanan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine ilişkin her türlü kaydı tutar. b) Çalışanların kişisel sağlık kayıtlarını, iş ilişkisinin sona erdiği tarihten itibaren en az onbeş yıl süreyle muhafaza eder.
Personel evrakları kaç yıl saklanır?
5510 sayılı Kanuna göre personel dosyalarının 10 yıl, SGK mevzuatına göre 10 yıl, Türk Ticaret Kanununa göre 10 yıl, İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına göre ise 15 yıl saklanması gerekmektedir.
Noter arşivi kaç yıl saklanır?
Saklama süreleri: B Grubu işlem kağıtları, işlemin yapıldığı takvim yılının bitiminden itibaren on yıl, C Grubu işlem kağıtları ise aynı tarihten itibaren beş yıl süreyle saklanır.
Arşiv kaydı 5 yıldan önce silinir mi?
Arşiv kaydı; Anayasanın 76 ncı maddesinde sayılan suçlar ile Türk Ceza Kanunu dışında kalan suçlarda, yasaklanan hakların iadesi hâlinde onbeş yıl, iade edilmemesi hâlinde otuz yıl sonra silinir. Türk Ceza Kanununda sayılan ancak Anayasanın 76 ncı maddesinde sayılmayan suçlarda ise arşiv verileri, işlendiği tarihten itibaren beş yıl sonra silinir.
Muhasebe kayıtları kaç yıl saklanır?
Türk Ticaret Kanunu’nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıldır.
Maaş evraklari kaç yıl saklanır?
Ücret bordrosu, tatil ücreti, kıdem tazminatı, fesih tazminatı, kötü niyet tazminatı ve ayrımcılık tazminatı gibi ödemelere ilişkin belgelerin beş yıl süreyle saklanması gerekir.
Resmi belgeler kaç yıl saklanır?
Kurum arşivlerinde saklanan malzemenin saklama süresi Madde 24 – Kurum arşivlerinde arşiv malzemesinin saklanma ve muhafaza süresi 10 ile 14 yıl arasındadır.
Resmi evraklarda zaman aşımı nedir?
Sahtecilikte zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu nedenle, “herkes” bu 8 yıllık süre içinde dava açabilir ve davaya müdahil olarak katılabilir, bu süre davalar için genel zamanaşımı süresidir. Suç daha ağır cezalandırılabilirse, zamanaşımı süresi 15 yıldır (TCK md. 204/2).
Bir dosya kaç yılda kapanır?
Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 25 yıl, yirmi yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl, beş yıldan fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 15 yıl, yirmi yıl veya daha fazla ancak beş yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 8 yıl veya adlî para cezası.
Onaylı defter kaç yıl saklanır?
Diğer kanunlarda saklama süreleri Bu nedenle, 5510 sayılı Kanuna göre sosyal güvenlik kapsamındaki belge ve defterlerin saklanma süresi 10 yıldır. Türk Ticaret Kanununda ise defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.
E-defter saklama hizmeti zorunlu mu?
E-defter uygulamasına tabi olan mükellefler, e-defterlerini ve bunlara ait kanuni dosyaları elektronik ortamda kendi aralarında saklamak ve istenildiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
Ticari defterlerin zayi olması durumunda ne yapmak gerekir?
Türk Ticaret Kanunu 82’ye göre dava zamanaşımına tabidir. Aslında dava, tacirin zararı öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde ticaret şirketinin bulunduğu yerdeki yetkili mahkemede açılmalıdır.
Noter arşivi kaç yıl saklanır?
Saklama süreleri: B Grubu işlem kağıtları, işlemin yapıldığı takvim yılının bitiminden itibaren on yıl, C Grubu işlem kağıtları ise aynı tarihten itibaren beş yıl süreyle saklanır.